fbpx

Појас и пут – нова шанса за ново доба

Posted by: Milan Bubulj
Category: Догађаји и дешавања

На позив директора Института Појас и пут, проф. Др Бојана Лалића, у петак 07.04. у Титовим салонима на Петроварадинској тврђави, проф. др Момчило Бајац и проф. др Ђорђе Јовановић присуствовали су испред ФАМ-а округлом столу који је организовала амбасада НР Кине у Србији.

Циљ одржавања округлог стола је презентација могућности за успостављање сарадње са партнерима из НР Кине у области привреде, трговине, научно-технолошког развоја, образовања и културе. Ово је уједно био и први заједнички наступ представника Уније послодаваца Војводине и ФАМ-а на једној манифестацији од заједничког интереса. Након поздрава и уводне речи амбасадорке НР Кине у Србији, њ.е. Чен Бо, уследила су излагања младих представника амбасаде на тему безбедносне ситуације у свету и глобалне мировне иницијативе председника Кине Си Ђинпинга, промена и перспектива које доноси нагли технолошки развој предвођен роботиком и вештачком интелигенцијом, проблемима глобалне трговине и логистике у условима кризе, као и неопходности јаче и непосредније сарадње НР Кине и Републике Србије у области културе, науке и образовања.

Шта је „Појас и пут“?

Иницијатива „Појас и пут” је модеран симбол препознатљивости јачања глобалног кинеског утицаја у свету. Реч је о глобално свеобухватном и најскупљем пројекту данашњице, који има за циљ повезивање три континента – Азије, Африке и Европе и олакшавање трговинске размене. Реч је о обнављању „Новог пута свиле”, који је првобитно назван „Један појас – један пут”, а касније Иницијатива „Појас и пут” како се и данас назива. Очекивана укупна вредност подухвата премашује 21 билион америчких долара. НР Кина је 2015. године издала листу приоритета у оквиру Иницијативе која обухвата изградњу транспортне инфраструктуре, олакшавање токова инвестиција и трговинске размене, поједностављење царинских процедура, изградњу логистичких центара, финансијску сарадњу и проширење кооперације међу народима кроз интензивирање размене у науци, образовању, култури, медијима и другим областима.

Где је ту Факултет за менаџмент?

Имајући у виду изузетно интензиван развој НР Кине у области науке, технологије, економије, предузетништва и образовања, Факултет за менаџмент, заједно са УПВ планира да се појави као респектабилан учесник на пројектима са партнерима из НР Кине, којима се промовишу и унапређују предузетничке компетенције и вештине, развијају нови организациони модели и партнерства и примењују нове технологије у областима у којима до сада нису биле присутне (на пример блокчејн (blockchain) технологије у логистици, ланцима снабдевања, финансијским услугама и слично). Стартапи у НР Кини су данас најекспанзивнији у свету, изузетно креативни, технолошки супериорни и финансијски успешни. Од младих предузетника из Кине може пуно тога да се научи и примени у Србији, будући да су данас тржишта повезана и глобална, знања и искуства су универзално применљива и корисна.

Можемо Вам показати пут.
Све што треба да урадите је да га следите.