fbpx

Економијада и Менаџеријада – Позив за учешће

Posted by: Milan Bubulj
Category: Догађаји и дешавања

Позивамо вас да нам се придружите на Економијади и Менаџеријади, која се одржава од 09. до 13. маја 2022. у Требињу, у новоизграђеном комплексу од пет звездица, који у свом саставу има терене за све врсте спортова, отворене и затворене базене и капацитете за сав остали предвиђени садржај.

Економијада и Менаџеријада је најмасовнији догађај студената економије и менаџмента из целог региона који окупља такмичаре у спортским и едукативним категоријама, али и људе који желе да се опусте, друже и добро проведу. Карактеристично за овај догађај је много дружења, добре енергије, надметања, успеха и радости.

Цена учешћа (по студенту) је 160 евра и укључује – превоз, смештај у комплексу на бази полупансиона током 5 дана (4 ноћења) и осигурање. Додатно можете купити и наруквицу, која вам за свега 15 евра омогућавају приступ свим журкама које се организују током трајања догађаја.

За све додатне информације вам на располагању стоји наша колегиница Андријана Дубовски, координаторка екипе ФАМ-а, којој се можете обратити путем телефона: 0655442680.

Такмичења

Студенти кроз такмичења имају прилику да покажу своје знање и спортске вештине и на најбољи начин презентују свој факултет.

Можете учествовати у такмичењима, али то није обавезно. У оба случаја – добар провод је загарантован.

Научни део такмичења

Научни део чине такмичења у дебати, студији случаја, квизу знања и чувени „еливејтор пич“. Студентски парламент сваког факултета делегира чланове у комисију која према правилнику спроводи такмичења.

Такмичење у дебати се спроводи по елиминационом систему кроз рунде. Дебата је усмена, формална дискусија, која се темељи на структурисаном изношењу аргумената. Сврха дебате је развијање критичког мишљења и развијање способности рационалног размишљања са сваке позиције(влада, опозиција) у неком случају. Сваки учесник дебате мора поштовати правила расправе (редослед и време говора).

Такмичење у студији случаја се спроводи прво по групама, након чега се прелази на елиминациони систем. Циљ студије случаја је да студенте упозна са организацијским проблемима са којима нису имали прилике да се сусретну. За релативно кратко време студенти ће научити и стећи способност за рад у тиму и стећи увид како се анализирају проблеми са којима се сусрећу организације, институције или компаније и разумеју на који начин се оне суочавају са њима.

Задатак студената јесте да задате случајеве анализирају, презентују своја тумачења и решења претходно одређена темом студије случаја. У свом раду студенти се служе методом претпоставки и образложења.

Такође, студије случаја пружају прилику студентима да стекну искуство у представљању својих идеја другима. У таквој ситуацији студенти би требало да организују своје ставове и закључке како би их презентовали на најбољи начин. Овако студенте упознајемо са начином којим се доносе и презентују одлуке у стварном свету пословања.

Такмичење у квизу знања се организује тако што Студентски парламент сваког факултета формира тим од три студента. Тимови одговарају на 50 питања из области економије, менаџмента, финансија, осигурања, маркетинга, информационих система, итд.

„Еливејтор Пич“ је говор којим се брзо и једноставно представља производ, услуга или организација и њена вредност. Назив оваквог облика говора указује да би идеју требало изрећи у временском распону од 30 секунди до два минута, односно за оно време колико траје вожња лифтом. Циљ оваквог излагања је привлачење пажње потенцијалном инвеститору, послодавцу, пословном партнеру, како би се заинтересовао да чује више о ономе што представљамо. То је вештина неопходна сваком бизнисмену.

Спортски део такмичења

Због велике конкуренције, тј. учешћа факултета из целог региона, ово такмичење представља престиж међу факултетима.

Спортови
У оквиру спортског дела такмичења, који је уједно и најмасовнији, одржавају се независни турнири у следећим спортовима:

1. Фудбал (мушки);
2. Фудбал (жене);
3. Кошарка (мушки);
4. Кошарка (жене);
5. Одбојка (мушки);
6. Одбојка (жене);
7. Рукомет (мушки);
8. Рукомет (жене);
9. Стони тенис (мушки);
10. Стони тенис (жене);
11. Шах.

Рангирање такмичара

На крају сваке Економијаде и Менаџеријаде, сабирају се бодови са спортског и едукативног дела такмичења, по тачно утврђеним правилима и квотама и одређују се најбоље екипе које се рангирају (на основу бодова) од првог до трећег места и додељују им се награде на свечаној церемонији затварања.

Фотографије смештајног комплекса можете видети и на Инстаграм и Фејсбук страницама организатора.