fbpx
Maja-Vojinovic-Profile-N-02

Доц. др Маја Војиновић

Доцент

Научне, уметничке и стручне квалификације наставника и задужења у настави

ORCID профил.

Линкдин профил.

Маја Војиновић је рођена  05.01.1979. у Титограду. Основне академске студије-четворогодишње завршила је на државном Универзитету, Филозофском Факултету у Новом Саду на одсеку за англистику где је стекла звање Професор енглеског језика и књижевности. Паралелно са англистиком студирала је и медицину на Медицинском Факултету у Новом Саду три године. Мастер студије, (2008-2010), завршила је 2010. године на Факултету за менаџмент у Новом Саду, под окриљем Алфа Универзитета у Београду, одбраном завршног рада: “Компаративна студија високошколског образовања у Англо-саксонским земљама и Србији са аспекта применљивог знања“.

Маја Војиновић  је уписала докторске студије на Универзитету Џон Незбит у Београду 2016. године на департману за културу и медије у трајању од 3+2 године. Докторску дисертацију под називом: „Улога штампаних медија у презентацији насиља над женама у партнерском односу у Србији“ одбранила је 2021. године на истом Универзитету у Београду.

Радну каријеру започела је 1997. године у Кошаркашком Савезу Србије-КСС, паралелно са студирањем, а од 2004. године започиње наставно-образовни рад у просветним установама, док је академску каријеру почела да гради од 2008. године на Факултету за менаџмент у Новом Саду под Универзитетом Алфа у Београду. Од октобра 2008. године до данас ради на Факултету за менаџмент са седиштем у Сремским Карловцима, под окриљем Универзитета „Унион-Никола Тесла“, у Београду. Основна истраживачка област су јој медији, комуникација, језици, преводилаштво у писаној форми, менаџмент, креативне индустрије, култура, интердисциплинарност, модерни дискурс, филм, дигитална фотографија, естетика, мултимедија, вештине медијске праксе; поседује одличне организационе способности, аналитичке вештине и комуникационе способности. Увек гласа за ефективност у раду, кооперативност, учење и усавршавање.

Њене интересне сфере су језици, знања из области менаџмента, медија, комуникологије,односа са људима и унапређење професионалних вештина. Има искуства у индивидуалном и тимском раду. Ауторка је четири стручне књиге из области медија, а у припреми су још две. Објавила је на десетине научних и стручних радова од којих су поједини објављени у водећим међународним и домаћим часописима. Бави се и уредништвом стручних књига.

Члан је Удружења ЕЛТА, Удружења страних професора и предавача широм нашег региона, сарађује са Институцијом British Council у Београду, Унеско Катедром на Факултету техничких наука у Новом Саду. Такође је и члан Америчког кутка у Новом Саду, сарађује и са Oxford University Press, Београд, Longman Pearson, Кровна организација младих, Београд, Удружење „Умјетност без граница“ из Бара, у сарадњи је и са локалним јавним емитерима Црне Горе, почасни је члан Уметничког Савета Удружења „Умјетност без граница“ који броји велики број светски познатих имена из домена уметности и културе. Учествовала је на великом броју семинара, предавања, међународних манифестација, конференција, књижевних вечери, презентација, медији и ПР, потписница је многих преводилачких ауторских универзитетских радова. Радила је и на акредитацији универзитетских установа.

У слободно време, путује, пише, бави се документарним филмом и дигиталном фотографијом, преводи и учествује у пројектима за борбу против насиља у породици над женама и децом; учествује у израдама нацрта закона против насиља при Влади Републике Србије. Својим оригиналним идејама дала је допринос и у свету документарног филма. Почетком 2017. године учествовала је у снимању и реализацији документарног филма „Пут кроз сан 2017“, првенствено као идејни творац, а потом и као учесник филма у режији Горана Мусића. Филм је снимљен на територији Сарајева и Бара. Убрзо након тога, снимила је још два кратка документарна филма под називом: „Душа Златибора“ и „Записи са Златибора“, 2018. године. Наредне године, 2019. снима још један документарац „Биографија као занимљива књига“ као идејни творац, аутор текста и учесник, потом 2021. документарац „Галерија Вега“.

Учествовала је у раду на документарном филму о породици из Пријепоља, у сарадњи са филмским режисером Гораном Мусићем (Париз, Београд) и Шекијем Мусићем, писцем из Бара, (Београд). Тема „Брајковац“, документарни филм, који је добио награду-Златна буклија. У припреми су још два документарна (путописна) филма на тему ходочашћа (Сантјаго де Компостела) и источна прича-Русија у сарадњи са режисером Гораном Мусићем и писцем  Шекијем Мусићем.

Маја Војиновић је један оснивача и чланова Организационог одбора „Прво Црногорско културно друштво у Скандинавији“, са седиштем у Кристијанстаду које је у фебруару месецу 2017. године и званично регистровано од стране шведских власти, а потом премештено у Малме. Маја Војиновић је и ауторка четири књиге. Књига под називом „Медијски приказ родне (не) равноправности кроз призму штампаних медија“-насиље над женама у партнерском односу, коју је издало Удружење „Умјетност без граница“ из Бара 2022. године. Потом монографија под називом „Таблоидизација Vs Реалност“- насиље над женама у партнерском односу, издавач Удружење „Умјетност без граница“ из Бара, 2022. године. Практикум „Модел обраде података у медијској пракси“- СПСС програм, од истог издавача 2022. године. Синопсис за психолошку драму „Трећа страна живота“ у коауторском раду издала је Академија друштвених наука. Драма ће бити изведена на даскама које живот значе. Уредница је неколико стручних књига, збирки прозе и поезије.

-Изабрана је у звање доцента на Универзитету „Унион-Никола Тесла“ у Београду 01.10.2021. на Факултету за менаџмент, на медијској катедри и тиме стекла звање: Доц. др за ужу научну област-медији и комуникације, а докторатом је стекла звање: Доктор комуниколошких наука.

Лиценца Министарства просвете, науке и технолошког развоја за рад наставника, васпитача и стручних сарадника да самостално обавља образовно-васпитни рад у оквиру своје струке. Број: 152-00-1079/2008-13. Датум: 12.10.2012. Београд, Немањина 22-26.

Објавила је четири књиге:

  1. Књига: „Медијски приказ родне (не)равноправности кроз призму штампаних медија-насиље над женама у партнерском односу.
  2. Монографија: „Таблоидизација Vs Реалност-насиље над женама у партнерском односу.
  3. Практикум: „Модел обраде података у медијској пракси-СПСС програм“.
  4. Синопсис за психолошку драму „Трећа страна живота“, која ће бити изведена на даскама које живот значе.

Учешће на међународним пројектима:

Пројекат (2022): Спречавање говора мржње и ширења дезинформација у медијима, у оквиру радијске емисије Медији и Грађани, под покровитељством локалног јавног емитера РЦрне Горе.

Пројекат (2012-2022): Рефестикон 2012-2022, фестивал фантастичне књижевности, РЦрна Гора.

Пројекат (2020):  Умјетност без граница на Урбан радију, (три месеца 2020.), Бар, РЦрна Гора.

Пројекат (2017-2022): Прво црногорско културно друштво у Скандинавији, седиште у Кристијанстаду и Малмеу, Шведска.

Пројекат (2017) године у оквиру пројекта Европска престоница културе као преводилац (10 дана) текстова за аудио-визуелно снимање на конференцији: First European Conference devoted to minority and local media, New narration, The power of community, the value of diversity and skills of coaction, 16-18 November, 2017, Сремски Карловци/ Нови Сад.

Програмски одбор – др Маја Војиновић -на трећој научно-стручној конференцији „Дигитални медији у функцији одрживог развоја културног наслеђа“, Сремски Карловци, 01.10.2022.

Пројекат са студентима медија 4. године Фама на изради монографије о креативним индустријама 2023.-… (подмладак)

Рад са студентима на пројекту практичне наставе на РТВ, радио и телевизија 2023.-…(подмладак)

-Члан је Центра за науку на Факултету за менаџмент, Сремски Карловци.

-Члан је Маркетинг тима на Факултету за менаџмент, Сремски Карловци.

-Диплома Advanced, Proficiency-English language (British Council).

-Тренинг „Како постати успешан предузетник?“, Унеско катедра, ФТН, Нови Сад, 2010.

-Тренинг „The American media“, Амерички кутак, Нови Сад, 2013.

-Семинар-обука „Организационо комуницирање као фактор пословне успешности“, Унеско катедра, ФТН, Нови Сад, 2013.

-Тренинг „Креативно  решавање проблема“, Унеско катедра, ФТН, Нови Сад, 2013.

-Тренинг „Како да се припремим за пословни живот?“, Унеско катедра, ФТН, Нови Сад, 2013.

Чланство у Удружењу „ЕЛТА“-предавачи енглеског језика, Београд.

-Чланство: Амерички кутак, Нови Сад.

-Чланство: Едукативни центар, Београд.

-Сарадња: British Council, Oxford University Press, Longman Pearson,Кровна организација младих, Унеско катедра, Београд.

-Сертификат за успешно завршен курс у трајању од годину дана: Advanced course masterclass, Lingua, the school of foreign languages, Novi Sad, 2001.

– Сертификат за успешно завршен курс у трајању од годину дана: Cambridge Advanced English course, Linguarama, the school of foreign languages, Novi Sad, 2004.

– Сертификат за успешно завршен курс у трајању од годину дана: Cambridge Proficiency English course, Linguarama, the school of foreign languages, Novi Sad, 2005.

-Сертификат за успешно похађање семинара „Great teachers inspire“, Pearson Longman ELT seminar, акредитован од стране Министарства за образовање, науку и спорт у каталогу 2007/2008.

-Сертификат за успешно похађање семинара „Dealing with Teenagers: Techniques for the experienced teacher“ у организацији Едукативног центра  и Heinle ELT and McGraw-Hill ELT, 2008.

-Тренинг-обука: „Teaching young learners and dealing with large, mixed-ability classes, “ у организацији Едукативног центра  и Heinle ELT and McGraw-Hill ELT, 2008.

-Сертификат: 6. ELTA IATEFL Konferencija: „The classroom that beats the odds“, 2008. (20 hours of professional development), Београд.

-ZERTIFIKAT: Anfangerstufe (A1), почетни ниво немачког језика, Екс Либрис-школа страних језика, Нови Сад, 2009.

-Attestato di conoscenza: elementare (A1), почетни ниво италијанског  језика, Екс Либрис-школа страних језика, Нови Сад, 2010.

-Сертификати за учешће на конференцији „На путу ка добу знања“, 2007,2012,2015, Нови Сад.

-Сертификат за професионални развој „The English Book-Oxford Day“, Београд, 2012.

– Сертификат за професионални развој „Pearson Akronolo ELT Seminar: Thinking skills and content in ELT“, 2013.

-Уверење о похађаној обуци програма стручног усавршавања Ка бољем разумевању (5) модул 1 , Завод за унапређење образовања и васпитања, одобрењем број 860-699/2012, број 822-8/27, Београд, 2014, ЕЛТА.

-Сертификат о похађању семинара „Могућности финансирања  путем ЕУ фондова“, Фонд „Европски послови“, Нови Сад, 2014.

Оснивач и члан организационог одбора „Прво црногорско културно друштво у Скандинавији“ са седиштем у Кристијанстаду, Шведска, 2017, потом Малме 2021.

Секретарка за односе са јавношћу на енглеском језику (ПР) „Првог црногорског културног друштва у Скандинавији“, од 2017. године.

Члан Уметничког Савета Удружења „Умјетност без граница“ из Бара, Црна Гора.Зборник радова 1,Зборник радова 2, у припреми је Зборник радова 3.

Идејни творац и покретач школе страних језика (немачки, италијански, француски језик) на Факултету за менаџмент- ФАМ у Новом Саду, од 2009. године.

Идејно решење за HUB креативни простор за студенте и предаваче на ФАМ-у.

-Оснивач драмске и музичке секције „ДРАМЈУЗ“ на ФАМ-у.

Уредница је збирке пјесама „За сва времена“.

– Преводилац (у писаној форми) на медијским и осталим конференцијама на ФАМ-у и шире (међународни часописи, национални,…)

Оснивач, идејни творац и уредник радијске емисије „Умјетност без граница“ на таласима Урбан радија у Бару, 2020. године.

-Уредник и аутор дванаест (12) емисија на Урбан радију у Бару 2020.

-Учешће (гостујуће) на међународној конференцији РЕФЕСТИКОН, фестивал фантастичне књижевности, од 2016.-2022. године кроз партнерство са Академијом друштвених наука, НВО „Умјетност без граница“ и локалним јавним емитерима Црне Горе.
2015. „Ђавољи прст“
2016. „Макрокозма 21“
2017. „Кнез Владимир“
2018. „Триум Регинариум“
2019. „Змај Вражјих фирова“
2020. „Древни Илири“, онлајн видео конференција,
2021,2022. „Путник“
2023. „Трансхуманизам“

Идејни творац, аутор текста, учесник у документарним филмовима:
„Пут кроз сан“, 2017.
„Душа Златибора“, 2018.
„Записи са Златибора“, 2018.
„Биографија као занимљива књига“, 2019.
„Галерија Вега“, 2021. (Извор: youtube)

Рад на документарном филму о породици из Пријепоља, у сарадњи са филмским режисером Гораном Мусићем (Париз, Београд) и Шекијем Мусићем, писцем из Бара, (Београд). Тема „Брајковац“, документарни филм. Награда-Златна буклија.

У припреми су још два документарна (путописна) филма на тему ходочашћа (Сантјаго де Компостела) и источна прича-Русија у сарадњи са режисером Гораном Мусићем и писцем Шекијем Мусићем.

Учешће на међународном пројекту Рефестикон 2022.

Партнерство са „Мостови пријатељства“, Лозница, регионални лознички Дрина радио,Србија и Радио Бијело Поље, Црна Гора на Вуковом сабору 2015. године.

-Књижевна конференција „Book Talk“, гостујућа учешћа.

Ауторски рад, дигитална фотографија, Природа у зимском дану, на ликовној изложби „Поглед“студената ФАМ-а 2016. године.

Лиценца за рад- помоћни кошаркашки судија у КСС од 1997-2010. године.

Можемо Вам показати пут.
Све што треба да урадите је да га следите.